✆ 6974911110
✉ georgeimvrios@gmail.com
Δρ Γεώργιος Ίμβριος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός
Χειρουργός Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος
Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων
Εξειδικευμένη
Γενική και Ογκολογική χειρουργική
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ
Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης;
Οταν υπάρχει υποψία ανάτυξης καρκίνου στη χοληδόχο κύστη η διάγνωση βασίζεται σε τρείς πυλώνες: το ιστορικό και την κλινική εξέταση, τον βιοχημικό και απεικονιστικό έλεγχο. Να σημειωθεί ότι κάθε ασθενής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και προκειμένου να γίνει διάγνωση δεν είναι αναγκαίο να υποβληθεί σε όλες τις παρακάτω εξετάσεις.
1.Ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση
Οι περισσότεροι καρκίνοι της χοληδόχου κύστης δεν εντοπίζονται παρά μόνο όταν παρουσιαστούν συμπτώματα. Βασικό στοιχείο για την διάγνωση είναι το ιστορικό του εξεταζόμενου ώστε να αξιολογηθούν τα συμπτώματα(π.χ. ο ίκτερος ή ο πυρετός) ή οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου.
Εάν υπάρχει υποψία καρκίνου της χοληδόχου κύστης, η εξέταση θα επικεντρωθεί κυρίως στην κοιλιακή χώρα για να ελεγχθούν τυχόν διογκώσεις, ευαισθησία ή συσσώρευση υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Κλινικά θα εξεταστεί το δέρμα και το λευκό μέρος των ματιών για ίκτερο (κιτρινωπό χρώμα).
Εάν τα συμπτώματα ή/και τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης υποδηλώνουν την πιθανή παρουσία καρκίνου της της χοληδόχου κύστης, θα ακολουθήσουν εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ακτινολογικές εξετάσεις.
2.Γενικές εξετάσεις αίματος
Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν την Γενική αίματος και τις εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας που περιλαμβάνουν τα ηπατικά ένζυμα (AST, ALT, γ GT, χολερυθρίνη, λευκώματα ορού και αλκαλική φωσφατάση). Εάν τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι υψηλότερα απο τα φυσιολογικά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει νεοπλασία της χοληδόχου κύστης, αλλά δεν μπορούν να δείξουν εάν οφείλεται σε καρκίνο ή σε κάποια άλλη αιτία(π.χ. Χολολιθίαση).
3.Καρκινικοί δείκτες
Οι καρκινικοί δείκτες είναι ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα και της φορές μπορούν να ανιχνευθουν στο αίμα. Τα άτομα με καρκίνο της χοληδόχου κύστης μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα των δεικτών CEA και CA 19-9 στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα αυτών των δεικτών συχνά σημαίνουν ότι υπάρχει καρκίνος, αλλά τα υψηλά επίπεδα μπορεί να οφείλονται σε άλλα είδη καρκίνου ή ακόμη και σε άλλα προβλήματα εκτός του καρκίνου. Επίσης, όλοι οι καρκίνοι της χοληδόχου κύστης δεν παράγουν καρκινικούς δείκτες, που σημαίνει ότι τα χαμηλά ή φυσιολογικά επίπεδα δεν αποκλείουν την ύπαρξη καρκίνου. Τα επίπεδα αυτών των δεικτών παρακολουθούνται μετά την θεραπεία για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και η τυχόν υποτροπή του καρκίνου.
4.Απεικονιστικές Εξετάσεις
Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν συχνά να δείξουν παρουσία «ύποπτης μάζας» στη χοληδόχο κύστη που μπορεί να επεκτείνεται(=να διηθεί) το ήπαρ έως και απόφραξη του κυστικού ή χοληδόχου πόρου. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορούν να δείξουν αν η απόφραξη προκαλείται από όγκο ή από ένα λιγότερο σοβαρό πρόβλημα, όπως π.χ. λίθο.
Άτομα που διερευνώνται για πιθανό καρκίνο της χοληδόχου κύστης μπορεί να υποβληθούν σε μία ή και περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές είναι:
α) Υπερηχογράφημα
Υπερηχογράφημα κοιλίας: Αυτή είναι συχνά η πρώτη απεικονιστική εξέταση που γίνεται σε άτομα που έχουν συμπτώματα όπως ίκτερο ή πόνο στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς τους. Πρόκειται για μία εύκολη και ανώδυνη εξέταση που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία.
Ενδοσκοπικό και λαπαροσκοπικό υπερηχογράφημα : Στον ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, ο ιατρός με ένα κατάλληλα τροποποιημένο γαστροσκόπιο που στην άκρη του έχει μονάδα παραγωγής υπερήχων, εξετάζει τα χοληφόρα μεσω του στομάχου – δωδεκαδακτύλου. Αυτό δίνει πιο λεπτομερείς εικόνες από ένα τυπικό υπερηχογράφημα.
Στο λαπαροσκοπικό υπερηχογράφημα, -(που χρησιμοποιείται σπάνια)-, γίνεται εξέταση της περιοχής των χοληφόρων μέσω μιας μικρής χειρουργικής τομής στο δέρμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Από την τομή αυτή εισέρχεται ένα λαπαροσκόπιο που στο άκρο του έχει συσκευή υπερήχων μέσω του οποίου εξετάζεται η περιοχή της χοληδόχου κύστης.
β) Αξονική Τομογραφία(CT)
Η αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
- Στη κατάδειξη όγκου στην περιοχή που ερευνάται.
- Στη σταδιοποίηση του καρκίνου (πόσο δηλαδή έχει επεκταθεί).
- Στην απεικόνιση των αγγείων στον όγκο: Ένας τύπος αξονικής τομογραφίας γνωστός ως αξονική αγγειογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει την θέση των αγγείων της περιοχής σε σχέση με τον όγκο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να καθοριστεί εάν μπορεί να υποβληθεί ο πάσχων σε χειρουργική επέμβαση.
- Στη λήψη βιοψίας απο έναν ύποπτο όγκο. Αυτό ονομάζεται «βιοψία με βελόνα υπό την καθοδήγηση αξονικής τομογραφίας». Ο επεμβατικός ακτινολόγος προωθεί μια βελόνα βιοψίας μέσα από το δέρμα προς τη μάζα και στη συνέχεια λαμβάνεται μέσω της βελόνας μια μικρή ποσότητα ιστού (δείγμα) που στέλνεται για ιστολογική εξέταση.
γ) Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI)
Όπως και οι αξονικές τομογραφίες, οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν λεπτομερείς εικόνες των μαλακών ιστών του σώματος. Επιπρόσθετα μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια ειδικό σκιαστικό φάρμακο ώστε να απεικονίζονται καλύτερα οι λεπτομέρειες στην εξεταζόμενη περιοχή.
Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να παρέχουν πολλές λεπτομέρειες και να είναι πολύ χρήσιμες για την εξέταση της χοληδόχου κύστης καθώς και των πέριξ ιστών. Μπορούν να βοηθήσουν να γίνει διάκριση ανάμεσα σε ένα καλοήθη(μή καρκινικό) όγκο στη χοληδόχο κύστη όπως είναι ένας ευμεγέθης πολύποδας, από έναν που είναι καρκίνος.
Ειδικοί τύποι μαγνητικής τομογραφίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την διερεύνηση του καρκίνου των χοληφόρων:
Μαγνητική χολάγγειο-παγκρεατογραφία(MRCP) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων πόρων(δές παρακάτω).
Μαγνητική αγγειογραφία (ΜRI) εξετάζει τα αιμοφόρα αγγεία.
δ) Χολαγγειογραφία
Το χολαγγειογράφημα γενικά είναι μια απεικονιστική εξέταση που εξετάζει το χοληφόρο δένδρο για να διαπιστώσει αν είναι αποφραγμένοι, στενωμένοι ή διατεταμένοι(διευρυμένοι) και με αυτό τον τρόπο διαπιστώνεται η παρουσία όγκου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χολαγγειογραφίας, καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
- Μαγνητική χολαγγειο-παγκρεατογραφία(MRCP): Γίνεται με Μαγνητικό τομογράφο και είναι μη επεμβατική εξέταση (δεν τοποθετείται τίποτα στο σώμα του εξεταζόμενου). Είναι η συνηθέστερη μέθοδος λεπτομεριακής εξέτασης των χοληφόρων.
- Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP): Σε αυτή την εξέταση μέσω ενός γαστροσκοπίου που φθάνει έως το δωδεκαδάκτυλο, ένας μικρός καθετήρας (σωλήνας) εξέρχεται από το άκρο του ενδοσκοπίου και εισέρχεται στον κοινό χοληδόχο πόρο. Ακολούθως μέσω αυτού του καθετήρα εγχύεται μία ακτινοσκιερή ουσία με την οποία σκιαγραφούνται τα χοληφόρα και ο παγκρεατικός πόρος. Αυτή η εξέταση είναι πιο επεμβατική από την μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία και έχει αντικατασταθεί από αυτή στις πείσσότερες περιπτώσεις.
- Διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία: Γίνεται με καθοδήγηση υπέρηχων ή αξονικής τομογραφίας και τοποθετείται μία ειδική λεπτή βελόνα σε έναν χοληφόρο πόρο μέσα στο ήπαρ μέσω της οποίας εγχέεται σκιαγραφική ουσία μέσω της βελόνας και καθώς το σκιαστικό περνάει μέσα από τους χοληφόρους πόρους λαμβάνονται ακτινογραφίες που προβάλλονται σε οθόνης monitor.
ε) Αγγειογραφία
Η αγγειογραφία είναι η απεικόνιση των αιμοφόρων αγγείων εντός και πέριξ του ήπατος. Οι εικόνες που λαμβάνονται δείχνουν εάν τα αγγεία του ήπατος επηρεάζονται απο τον όγκο. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται τόσο για την εκτίμηση του είδους του όγκου όσο και για τον σχεδιασμό της εγχείρησης από τους χειρουργούς, εάν δηλαδή είναι δυνατό να αφαιρεθεί ο όγκος με επέμβαση.
Η αγγειογραφία μπορεί επίσης να γίνει με αξονική τομογραφία (αξονική αγγειογραφία) ή μαγνητική τομογραφία (μαγνητική αγγειογραφία).
στ) Λαπαροσκόπηση
Η λαπαροσκόπηση είναι στην ουσία μία χειρουργική πράξη η οποία όταν γίνεται προηγείται της τη χειρουργικής επέμβασης. Μέσω μιας μικρής τομής στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς(στον ομφαλό) εισάγεται το λαπαροσκόπιο, -(που είναι ένας λεπτός σωλήνας με φως και μια μικρή βιντεοκάμερα στο άκρο του)-, στην περιτοναϊκή κοιλότητα και εξετάζεται το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, τα εξωηπατικά χοληφόρα αλλά και άλλα κοντινά όργανα και ιστοί. Η εξέταση γίνεται στο χειρουργείο με γενική αναισθησία. Η λαπαροσκόπηση βοηθά στον σχεδιασμό της εγχείρησης ή τον σχεδιασμό άλλων θεραπειών με το να καθοριστεί η έκταση(=σταδιοποίηση) της νεοπλασίας. Επίσης μπορεί να ληφθούν δείγματα απο τους ύποπτους ιστούς(βιοψίας) για εξέταση.
ζ) Χολαγγειοσκόπηση
Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκοπικής παλίνδρομης χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (βλ. παραπάνω).
5.Βιοψία
Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει καρκίνος της χοληδόχου κύστης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούνται δείγματα κυττάρων ή ιστού του χοληδόχου πόρου (βιοψία) και εξετάζονται με μικροσκόπιο για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Ωστόσο εάν οι απεικονιστικές εξετάσεις δείξουν με σαφήνεια ότι πρόκειται για κακοήθη όγκο στον χοληδόχο πόρο, μπορεί να αποφασισθεί να γίνει άμεσα η χειρουργική επέμβαση και να αντιμετωπισθεί ο όγκος ως καρκίνο του χοληδόχου πόρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις στο χειρουργείο και πρίν την έναρξη της εκτομής του όγκου αποστέλεται δείγμα ιστού απο τον όγκο για ταχεία βιοψία.
Είδη Βιοψιών
Υπάρχουν πολλοί τρόποι λήψης δειγμάτων βιοψίας για τη διάγνωση του καρκίνου του χοληδόχου πόρου
α) Κατά τη διάρκεια της χολαγγειογραφίας
β) Κατά τη διάρκεια της χολαγγειοσκόπησης
Βιοψία με βελόνα
α. Βιοψία πυρήνα: Για την εξέταση αυτή, με τοπική αναισθησία, μια λεπτή βελόνα εισάγεται από το δέρμα και προωθείται στον όγκο. Η βελόνα συνήθως καθοδηγείται στη θέση της με τη χρήση υπερήχων ή αξονικής τομογραφίας. Όταν οι εικόνες δείχνουν ότι η βελόνα βρίσκεται στον όγκο, λαμβάνονται κύτταρα ή/και υγρό και αποστέλλονται στο εργαστήριο για εξέταση.
β. Βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA): Στις ορισμένες περιπτώσεις η βιοψία γίνεται με μία πολύ λεπτή βελόνα που είναι μικρότεςρης διατομής απο την βελόνα για την βιοψία πυρήνα. Η βελόνα συνδέεται με μια σύριγγα για να αναρροφήσει ένα δείγμα κυττάρων. Ωστόσο η βιοψία με λεπτή βελόνα δεν λαμβάνει πάντοτε αρκετά κύτταρα και δεν είναι δυνατή η οριστική διάγνωση.
Μάθετε περισσότερα για τις διαγνωστικές μεθόδους: Click
ΕΔΩ
Διευκρίνιση: Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν σύντομη ενημέρωση και κατ΄ουδένα τρόπο αποτελούν ιατρικές συμβουλές υποκατάστασης ειδικευμένου ιατρού.
Ο ιατρός και οι συνεργάτες αναλαμβάνουν την διερεύνηση, θεραπευτική αντιμετώπιση και παρακολούθηση των χειρουργικών παθήσεων της χοληδόχου κύστης.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
➔
επιλέγοντας (-Click-) την ενότητα που σας ενδιαφέρει
Δρ Γεώργιος Ίμβριος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός
Χειρουργός Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος
Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Ήπατος ενηλίκων
Ήπατος παιδιών
Χοληφόρων
Παγκρέατος
Με νεφρική ανεπάρκεια
Με ηπατική δυσλειτουργία
Με κίρρωση ήπατος
Με μεταμόσχευση νεφρού
Με μεταμόσχευση ήπατος
Πεπτικός σωλήνας
Ενδοκρινείς
Μαστός
Κήλες
Κιρσοί
Οπισθοπεριτόναιο
Επικοινωνία:
✆ 6974911110
✉ georgeimvrios@gmail.com
Επαγγελματική δραστηριοποίηση