✆ 6974911110 ✉ georgeimvrios@gmail.com
Δρ Γεώργιος Ίμβριος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός
Χειρουργός Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος
Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων
Εξειδικευμένη Γενική
και Ογκολογική χειρουργική
Η μεταμόσχευση ήπατος στα παιδιά
Τι είναι η μεταμόσχευση ήπατος στα παιδιά;
Είναι η «μεταφορά» ολοκλήρου ή τμήματος ήπατος απο έναν άνθρωπο που είναι ο δότης του οργάνου, σε ένα παιδί που δεν λειτουργεί το δικό του ήπαρ. Πρώτη φορά έγινε στην Αμερική το 1968 σε ένα κορίτσι τριών ετών.
Ποιός είναι ο «δότης» του ήπατος;
Το ήπαρ που μεταμοσχεύεται προέρχεται είτε απο άνθρωπο που έχει χάσει τη ζωή του από κάποια αιτία(=μη ζών δότης), είτε από άνθρωπο που βρίσκεται στη ζωή(=ζών δότης) που προσφέρει εθελοντικά και ανιδιοτελώς ενα μέρος του ήπατός του για τη σωτηρία ενός παιδιού. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται διαχωρισμός του ήπατος σε δύο μέρη ώστε να μεταμοσχευθεί με ένα από αυτά ένας ενήλικας και με το άλλο ένα παιδί. Το ήπαρ που προσφέρεται το ονομάζουμε «ηπατικό μόσχευμα». Σήμερα η πλειονότητα των μεταμοσχεύσεων στα παιδιά γίνεται με μόσχευμα που δωρίζεται από ζώντες δότες.
Μπορούν από την οικογένεια του παιδιού να προσφέρουν μόσχευμα;
Ναί αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις υγείας για τον δότη ώστε να μην προκληθεί βλάβη στην υγεία του από την αφαίρεση τμήματος του ήπατός του. Επίσης μπορεί ο δότης να μην είναι συγγενής αλλά σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται συγκεκριμένη νομική διαδικασία.
Για ποιές ασθένειες υποβάλλονται σε μεταμόσχευση τα παιδιά;
Οι συνηθέστερες αιτίες είναι τα «χολοστατικά σύνδρομα», όπως η ατρησία χοληφόρων, το σύνδρομο Alagille κ. ά., νόσοι του μεταβολισμού όπως η ανεπάρκεια της α1–αντιθρυψίνης ή η τυροσιναιμία, η κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια κ.ά.. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών του ήπατος που μπορούν να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά με τη μεταμόσχευση ήπατος.
Γίνεται μεταμόσχευση σε παιδιά που πάσχουν απο καρκίνο του ήπατος;
Ναι υπο προϋποθέσεις. Ο συνηθέστερος καρκίνος στα παιδιά είναι το ηπατοβλάστωμα και αποτελεί την ένδειξη για το 3% όλων των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων ήπατος. Προϋπόθεση είναι το ηπατοβλάστωμα να μην μπορεί να αντιμετωπισθεί με χημειοθεραπεία και ηπατεκτομή. Μάλιστα η γενικότερη εμπειρία υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μετάστασης, π.χ. στον πνεύμονα ή προσβολή απο το νεόπλασμα λεμφαδένων, δεν αποδείχθηκαν αντενδείξεις αρκεί να έχουν προηγουμένως αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Το ποσοστό επιβίωσης μετά τη μεταμόσχευση για τα παιδιά με ηπατοβλάστωμα είναι 70% έως 80% ενώ 10 χρόνια μετά την μεταμόσχευση είναι στη ζωή το 66% των παιδιών.
Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος έχει περιορισμένη ένδειξη για μεταμόσχευση ήπατος. Ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται συνήθως σε έδαφος κίρρωσης του ήπατος από νόσο του μεταβολισμού ή χολοστατικού συνδρόμου. Γιαυτό θα πρέπει το παιδί να υποβάλλεται σε μεταμόσχευση πριν την ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου στο ήπαρ. Στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο σημαντικές αντενδείξεις είναι η αγγειακή διήθηση απο το νεόπλασμα, η προσβολή λεμφαδένων, οι μεταστάσεις σε άλλα όργανα και το μέγεθος του όγκου. Αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε ταχεία υποτροπή του καρκίνου μετά την μεταμόσχευση. Η επιβίωση είναι μικρότερη σε σχέση με τα παιδιά με ηπατοβλάστωμα και 10 χρόνια μετά την μεταμόσχευση είναι στη ζωή το 58% των παιδιών. Επειδή στα παιδιά δεν έχει εντοπιστεί αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, η μεταμόσχευση ήπατος θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά ως θεραπεία πρώτης επιλογής.
Γίνεται μεταμόσχευση σε καλοήθεις όγκους του ήπατος;
Ο καλοήθης όγκος του ήπατος στα παιδιά που συνήθως έχει ένδειξη για μεταμόσχευση, είναι το αιμαγγείωμα που καταλαμβάνει όλο το ήπαρ, δεν έχει ανταποκριθεί στην συντηρητική αγωγή και προκαλεί λειτουργικές διαταραχές.
Υπάρχουν επιπλοκές μετά την μεταμόσχευση;
Η μεταμόσχευση είναι μια εγχείρηση ιδιαίτερα μεγάλης βαρύτητας και επομένως μπορεί να παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή. Η πρώιμη αποτυχία της μεταμόσχευσης ήπατος, δηλαδή στις πρώτες 30 ημέρες, οφείλεται συνήθως σε αγγειακές επιπλοκές ή σε μη λειτουργία του μοσχεύματος. Οι πλέον συχνές επιπλοκές είναι η αιμορραγία μετά την εγχείρηση, η μή λειτουργία του μοσχεύματος, οι λοιμώξεις, η απόρριψη κ.λ.π.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Σήμερα έχουν γίνει πολυ σημαντικές πρόοδοι στη μεταμόσχευση ήπατος στα παιδιά, ιδιαίτερα όταν το μόσχευμα προέρχεται απο ζώντα δότη. Με την μεταμόσχευση το παιδί επανέρχεται στη ζωή με πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης. Η παρακολούθηση της υγείας του παιδιού μετά την μεταμόσχευση είναι πολύ απαιτητική και σημαντικό ρόλο, εκτός απο την συστηματική ιατρική παρακολούθηση, έχει η αμέριστη οικογενειακή υποστήριξη προς το παιδί.
Διευκρίνιση: Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν σύντομη ενημέρωση και κατ΄ουδένα τρόπο αποτελούν ιατρικές συμβουλές υποκατάστασης ειδικευμένου ιατρού.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
➔
επιλέγοντας (-
Click
-) την ενότητα που σας ενδιαφέρει
Δρ Γεώργιος Ίμβριος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός
Χειρουργός Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος
Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων
✆ 6974911110
✉ georgeimvrios@gmail.com
Επαγγελματική δραστηριοποίηση